logo
XS
SM
MD
LG

Рекомендації щодо здорового харчування при ішемічній хворобі серця

Рекомендації щодо здорового харчування

при ішемічній хворобі серця

 

Здорове харчування передбачає:

  • відповідність енергетичної цінності раціону енерговитратам організму, що забезпечує нормальну величину маси тіла;

  • дотримання кількісного та якісного балансу за основними харчовими та біологічно активними речовинами в добовому раціоні;

  • дотримання режиму харчування.

 

Рекомендації:

  1. Обмежити вживання жирів тваринного походження (насичених жирів) та замінити їх на рекомендовану кількість рослинних олій, які мають позитивний вплив на обмін жирів.

  2. Споживання транс-жирів (основне джерело – маргарин та кулінарні вироби промислового виробництва) потрібно обмежити до 1% загальної калорійності добового раціону та менше. Рекомендується не використовувати транс-жири в процесі приготування їжі.

  3. Обмежити вживання кухонної солі до 5 г/добу та менше.

  4. Вживати 30-45 г харчових волокон на день у складі продуктів рослинного походження – фруктів, овочів, круп, бобових.

  5. Вживати не менш, ніж 200 г фруктів та 200 г овочів на день у 2-3 прийоми.

  6. Вживати морську рибу не менше двох разів на тиждень (жирна морська риба містить омега-3-поліненасичені жирні кислоти).

  7. Обмежити вживання простих вуглеводів – цукру, солодощів.

  8. Обмежити вживання алкоголю (у перерахунку до 20 г чистого етанолу для чоловіків, 10 г – для жінок) (окрім вагітних жінок).