Рекомендації щодо здорового харчування
при ішемічній хворобі серця
Здорове харчування передбачає:
відповідність енергетичної цінності раціону енерговитратам організму, що забезпечує нормальну величину маси тіла;
дотримання кількісного та якісного балансу за основними харчовими та біологічно активними речовинами в добовому раціоні;
дотримання режиму харчування.
Рекомендації:
Обмежити вживання жирів тваринного походження (насичених жирів) та замінити їх на рекомендовану кількість рослинних олій, які мають позитивний вплив на обмін жирів.
Споживання транс-жирів (основне джерело – маргарин та кулінарні вироби промислового виробництва) потрібно обмежити до 1% загальної калорійності добового раціону та менше. Рекомендується не використовувати транс-жири в процесі приготування їжі.
Обмежити вживання кухонної солі до 5 г/добу та менше.
Вживати 30-45 г харчових волокон на день у складі продуктів рослинного походження – фруктів, овочів, круп, бобових.
Вживати не менш, ніж 200 г фруктів та 200 г овочів на день у 2-3 прийоми.
Вживати морську рибу не менше двох разів на тиждень (жирна морська риба містить омега-3-поліненасичені жирні кислоти).
Обмежити вживання простих вуглеводів – цукру, солодощів.
Обмежити вживання алкоголю (у перерахунку до 20 г чистого етанолу для чоловіків, 10 г – для жінок) (окрім вагітних жінок).