Метою дієтотерапії при ЗЗК є забезпечення організму необхідною кількістю енергії, пластичного матеріалу, вітамінів та мінералів, нормалізація випорожнень, покращення живлення епітелію кишечника та підсилення у ньому репаративних процесів, покращення функції наднирників, підвищення імунітету.
Загальна характеристика дієти: при загостренні та тяжкому перебігу ЗЗК.
У випадку загострення в раціоні обмежують вміст жиру, вуглеводів, тому пацієнтам для забезпечення організму енергією, вітамінами, незамінними амінокислотами, мінералами доцільно призначити додатково парентеральне харчування.
В стадії ремісії (зменшення симптомів загострення), а також при легкому перебігу захворювання дієта має бути фізіологічно повноцінною з виключенням молочних продуктів, обмеженням клітковини та помірним обмеженням жирів. У період загострення не рекомендовані рослинні олії, що містять омега-6 жирні кислоти. На усіх стадіях захворювання до раціону мають бути включені продукти, збагачені вітамінами (особливо групи А, В, Е), речовинами, які покращують метаболізм слизової (омега-3, глютамін, ессенціальні фосфоліпіди). У раціоні обмежуються продукти, що підсилюють моторику кишечника та навпаки збільшується кількість продуктів, що сповільнюють або не впливають на неї. Кількість кухарської солі не повинна перевищувати 6-8 г на добу.
Харчова цінність раціону
Раціон людини у якої діагностовано ЗЗК повинен складати з 1,6-2,0 г білку на 1 кг маси тіла у період загострення та 1,4-1,6 г білку на 1 кг маси тіла в період ремісії. У пацієнтів із дефіцитом маси тіла, гіпопротеїнемією, кількість білку у раціоні має бути збільшена.
Кількість жиру має складати 1,0-1,2 г на 1 кг маси тіла в період загострення та 1,2-1,4 г на 1 кг маси тіла у період ремісії, а співвідношення омега-6/омега-3 жирних кислот становити 4:1. У період загострення - рослинні олії, багаті на омега-6 жирні кислоти - не рекомендовані.
Частка вуглеводів у період загострення хвороби має складати 3-4 г на 1 кг маси тіла, легкозасвоюваних вуглеводів не більше 30-40 г та 40-50 г легкозасвоюваних вуглеводів на день у період ремісії.
Кількість прийомів їжі в період загострення має бути 6 - 8 разів на день малими порціями, в період ремісії – 5-6 разів.
Рекомендовані страви та продукти:
У період ремісії дозволяється:
- страви із нежирного м’яса, птиці, кролика, риби – м’ясне пюре, парові або відварні котлети, фрикадельки, відварене м'ясо;
- запечене, тушковане м'ясо, риба (без попереднього обсмажування) у фруктових соках, червоному або білому вині, газованій мінеральній воді з додаванням невеликої кількості спецій і зелені;
- тушкована з морквою печінка;
- відварений язик; нежирна шинка; яйця, зварені на м’яко, омлет із додаванням води;
- нежирні бульйони (курячий, телячий, рибний), супи на курячому, телячому, рибному бульйонах;
- зварені на бульйоні або воді каші із рису, манки, гречки, дрібна вермішель;
страви із овочів, які містять невелику кількість клітковини (кабачки, гарбуз, морква, картопля, помідори) у відвареному або запеченому вигляді;
- хліб пшеничний, сухарики, сушка, сухе печиво;
- вершкове масло (додавати в теплі готові страви), рослинні олії (оливкова не більше 1 столової ложки на день в період ремісії);
- невелика кількість стиглих ягід та фруктів без шкірки та кісточок;
- чорний чай, рослинні чаї із протизапальною та в’яжучою дією; кисіль із сушеної чорниці, узвари із сухофруктів, відвар шипшини.
Рекомендації щодо харчування пацієнтів з ЗЗК у період ремісії
Продукти |
Рекомендовано |
Рекомендовано обмежувати |
Не рекомендовано |
---|---|---|---|
М’ясо та м’ясні продукти |
- Нежирні сорти м’яса, птиці, яловичина; - печінка куряча, теляча, кролик, нежирна баранина, язик, серце
|
Ковбасні вироби, сосиски, сардельки вищого сорту |
Жирні сорти м’яса (гуска, качка та інші) |
Риба |
Різноманітні сорти морської та річкової риби (тріска, судак, хек, щука та інші), ікра |
Оселедець, рибні консерви, |
Риба, смажена у клярі, копчена риба |
Яйця |
Відварені на м’яко, яєчний омлет |
Обмеження за умови непереносимості |
Сирі яйця |
Супи |
Супи на нежирному м’ясному, рибному, овочевому бульйоні |
Окрошка, суп-харчо, солянка, капусняк |
Супи на жирних наварах, із засмажками |
Молочні продукти |
|
Сметана 1 ст. ложку в якості заправки, твердий сир у невеликій кількості у приготованих стравах |
Більшість молочних продуктів не рекомендовані |
Крупи |
Рисова, гречана |
Вівсяна, пшоняна |
Кукурудзяна, пшенична круп’яні сніданки швидкого приготування, |
Бобові |
|
Зелений горошок, молода стручкова квасоля |
Горох, квасоля, боби, соя |
Мучні вироби |
Пшеничний хліб, пшеничні сухарики, дрібна вермішель, нежирне печиво |
Домашня випічка із м’ясними, фруктовими начинками, макаронні вироби |
Житній хліб, торти, особливо з масляними кремами, жирне печиво |
Овочі |
Картопля, морква, кабачки, помідори |
Гарбуз, солодкий перець, салат, цвітна капуста, броколі, буряк, огірки, соління, хрін, гірчиця |
Зелена цибуля, часник, цибуля (краще у стравах), щавель, редька, редис, ріпа, червона та білокачанна капуста, шпинат, черемша |
Фрукти |
Лимон, гранат, сушена чорниця |
Банан, диня, ківі, груша, кавун, сушена чорниця, апельсини, полуниця, мандарини, суниці, черешня, абрикос, персик, хурма |
Чорнослив, ізюм, курага |
Солодощі |
Зефір, пастила |
Цукор, мед, варення, фруктове морозиво, мармелад, желе, невелика кількість шоколаду та цукерок
|
Торти та випічка з жирними масляними кремами, маргарином, вершкове або молочне морозиво |
Жири |
Вершкове масло у готові страви |
Рослинна олія |
Маргарин, кулінарний жир
|
Напої |
Чорний, зелений та рослинні чаї, відвар шипшини, узвар, столова дегазована мінеральна вода |
Фруктовий кисіль, морс, компот, розведені водою фруктові соки
|
Кислі соки, фруктові та овочеві соки із м’якоттю, холодні шипучі напої, пиво, шампанське, вино, горілка та інші міцні алкогольні напої |
Примітка: страви готувати методом відварювання, припускання у невеликій кількості води, овочевого відвару, на пару, тушкування з овочами, невеликою кількістю сметани, запікання у фользі чи в духовій шафі.
Спиртне можливо вжити у винятковому випадку та в обмеженій кількості, перевагу слід надавати невеликій кількості молочного, яєчного лікеру, якісної горілки або коньяку; приймати спиртне після їди, пити невеликими ковтками, запиваючи дегазованою лужною мінеральною водою. Уникати пива, шампанського, кислих вин, змішаних напоїв типу «джин тонік».