logo
XS
SM
MD
LG

Дієтичне харчування при запальних захворюваннях кишечника (ЗЗК)

Метою дієтотерапії при ЗЗК є забезпечення організму необхідною кількістю енергії, пластичного матеріалу, вітамінів та мінералів, нормалізація випорожнень, покращення живлення епітелію кишечника та підсилення у ньому репаративних процесів, покращення функції наднирників, підвищення імунітету.

Загальна характеристика дієти: при загостренні та тяжкому перебігу ЗЗК.

У випадку загострення в раціоні обмежують вміст жиру, вуглеводів, тому пацієнтам для забезпечення організму енергією, вітамінами, незамінними амінокислотами, мінералами доцільно призначити додатково парентеральне харчування.

В стадії ремісії (зменшення симптомів загострення), а також при легкому перебігу захворювання дієта має бути фізіологічно повноцінною з виключенням молочних продуктів, обмеженням клітковини та помірним обмеженням жирів. У період загострення не рекомендовані рослинні олії, що містять омега-6 жирні кислоти. На усіх стадіях захворювання до раціону мають бути включені продукти, збагачені вітамінами (особливо групи А, В, Е), речовинами, які покращують метаболізм слизової (омега-3, глютамін, ессенціальні фосфоліпіди). У раціоні обмежуються продукти, що підсилюють моторику кишечника та навпаки збільшується кількість продуктів, що сповільнюють або не впливають на неї. Кількість кухарської солі не повинна перевищувати  6-8 г на добу.

Харчова цінність раціону

Раціон людини у якої діагностовано ЗЗК повинен складати з 1,6-2,0 г білку на 1 кг маси тіла у період загострення та 1,4-1,6 г білку на 1 кг маси тіла в період ремісії. У пацієнтів із дефіцитом маси тіла, гіпопротеїнемією, кількість білку у раціоні має бути збільшена. 

Кількість жиру має складати 1,0-1,2 г на 1 кг маси тіла в період загострення та 1,2-1,4 г на 1 кг маси тіла у період ремісії, а співвідношення омега-6/омега-3 жирних кислот становити 4:1. У період загострення - рослинні олії, багаті на омега-6 жирні кислоти - не рекомендовані.

Частка вуглеводів у період загострення хвороби має складати 3-4 г на 1 кг маси тіла, легкозасвоюваних вуглеводів не більше 30-40 г та 40-50 г легкозасвоюваних вуглеводів на день у період ремісії.

Кількість прийомів їжі в період загострення має бути 6 - 8 разів на день малими порціями, в період ремісії – 5-6 разів.

Рекомендовані страви та продукти:

У період ремісії дозволяється:

- страви із нежирного м’яса, птиці, кролика, риби – м’ясне пюре, парові або відварні котлети, фрикадельки, відварене м'ясо;

- запечене, тушковане м'ясо, риба (без попереднього обсмажування) у фруктових соках, червоному або білому вині, газованій мінеральній воді з додаванням невеликої кількості спецій і зелені;

- тушкована з морквою печінка;

- відварений язик; нежирна шинка; яйця, зварені на м’яко, омлет із додаванням води;

- нежирні бульйони (курячий, телячий, рибний), супи на курячому, телячому, рибному бульйонах;

-  зварені на бульйоні або воді каші із рису, манки, гречки, дрібна вермішель;

страви із овочів, які містять невелику кількість клітковини (кабачки, гарбуз, морква, картопля, помідори) у відвареному або запеченому вигляді;

-  хліб пшеничний, сухарики, сушка, сухе печиво;

-  вершкове масло (додавати в теплі готові страви), рослинні олії (оливкова не більше 1 столової ложки на день в період ремісії);

-  невелика кількість стиглих ягід та фруктів без шкірки та кісточок;

- чорний чай, рослинні чаї із протизапальною та в’яжучою дією; кисіль із сушеної чорниці, узвари із сухофруктів, відвар шипшини.

 

Рекомендації щодо харчування пацієнтів з ЗЗК у період ремісії

 

Продукти

Рекомендовано

Рекомендовано обмежувати

Не рекомендовано

М’ясо та м’ясні продукти

-  Нежирні сорти м’яса, птиці, яловичина;

- печінка куряча, теляча, кролик, нежирна баранина, язик, серце

 

Ковбасні вироби, сосиски, сардельки вищого сорту

Жирні сорти м’яса (гуска, качка та інші)

Риба

Різноманітні сорти морської та річкової риби (тріска, судак, хек, щука та інші), ікра

Оселедець, рибні консерви, 

Риба, смажена у клярі, копчена риба

Яйця

Відварені на м’яко, яєчний омлет

Обмеження за умови непереносимості

Сирі яйця

Супи

Супи на нежирному  м’ясному, рибному, овочевому бульйоні

Окрошка, суп-харчо, солянка, капусняк

Супи на жирних наварах, із засмажками

Молочні продукти

 

Сметана 1 ст. ложку в якості заправки, твердий сир у невеликій кількості у приготованих стравах

Більшість молочних продуктів не рекомендовані

Крупи

Рисова, гречана

Вівсяна, пшоняна

Кукурудзяна, пшенична круп’яні сніданки швидкого приготування,

Бобові

 

Зелений горошок, молода стручкова квасоля

Горох, квасоля, боби, соя

Мучні вироби

Пшеничний хліб, пшеничні сухарики, дрібна вермішель, нежирне печиво

Домашня випічка із м’ясними, фруктовими начинками, макаронні вироби

Житній хліб, торти, особливо з масляними кремами, жирне печиво

Овочі

Картопля, морква, кабачки, помідори

Гарбуз, солодкий перець, салат, цвітна капуста, броколі, буряк, огірки, соління, хрін, гірчиця

Зелена цибуля, часник, цибуля (краще у стравах), щавель, редька, редис, ріпа, червона та білокачанна капуста, шпинат, черемша

Фрукти

Лимон, гранат, сушена чорниця

Банан, диня, ківі, груша, кавун, сушена чорниця, апельсини, полуниця, мандарини,  суниці, черешня, абрикос, персик, хурма

Чорнослив, ізюм, курага

Солодощі

Зефір,  пастила

Цукор, мед, варення, фруктове морозиво, мармелад, желе, невелика кількість шоколаду та цукерок

 

Торти та випічка з жирними масляними кремами, маргарином, вершкове або молочне  морозиво

Жири

Вершкове масло  у готові  страви

Рослинна олія

Маргарин, кулінарний жир

 

Напої

Чорний, зелений та рослинні чаї, відвар шипшини, узвар, столова дегазована мінеральна вода

Фруктовий кисіль, морс, компот, розведені водою фруктові соки

 

Кислі соки, фруктові та овочеві соки із м’якоттю, холодні шипучі напої, пиво, шампанське, вино, горілка та інші міцні алкогольні напої

 

Примітка: страви готувати методом відварювання, припускання у невеликій кількості води, овочевого відвару, на пару, тушкування з овочами, невеликою кількістю сметани, запікання у фользі чи в духовій шафі.

Спиртне можливо вжити у винятковому випадку та в обмеженій кількості, перевагу слід надавати невеликій кількості молочного, яєчного лікеру, якісної горілки або коньяку; приймати спиртне після їди, пити невеликими ковтками, запиваючи дегазованою лужною мінеральною водою. Уникати пива, шампанського, кислих вин, змішаних напоїв типу «джин тонік».