Давно відома мудрість: «Ми їмо для того, щоб жити, а не живемо для того, щоб їсти»
Саме тому потрібно свідомо підходити до свого щоденного раціону, адже від якості продуктів та страв, залежатиме робота внутрішніх органів.
Печінка страждає найбільше від неправильних харчових звичок, адже її головна функція детоксикація й метаболізм всієї їжі та рідини, яка надходить в організм. Велика кількість токсинів призводить до порушення її функції, що може бути небезпечним для життя.
Отож, які продукти шкідливі для печінки та руйнують її?
- Алкоголь. Навіть помірне споживання алкоголю призводить до накопичення жиру у печінці.
- Цукор та солодкі напої. Вживання таких продуктів призводить до підвищення рівня цукру. А це - до інсулінорезистентності, яка є однією з причин жирової інтоксикації печінки.
- Продукти з високим вмістом консервантів та барвників. До них відносимо: чіпси, сухарики, крекери, ковбаси, локшину швидкого приготування тощо.
- Цибуля, часник та гірчиця, через подразнюючу дію, вони можуть викликати спазмуючий біль у правому підреберʼї та стимулювати надмірний виробіток жовчі.
- Червоне мʼясо та інші продукти з високим вмістом насичених жирів (молоко, сир). Бутерброди із сиром на сніданок - не найкращий вибір на щоденне меню, адже сир містить занадто багато жиру.
- Майонез. Він дуже небезпечний для печінки через високу концентрацію ліпідів.
- Вершкове масло. Хоч яким би смачним воно не було, проте цей продукт є дуже складним для перетравлювання.
- Чорний міцний чай або кава. Велика кількість кофеїну створює додаткове навантаження на печінку.
- Наваристі супи та смажена їжа. Часто містять багато канцерогенів, які несуть шкоду організму.
- Фастфуд. Такі продукти завжди мають великий вміст солі та жиру, які згубно впливають на печінку.
- Копчені та солоні продукти.
- Дієтичні добавки, препарати, БАДи та самостійно призначені ліки.