logo
XS
SM
MD
LG

Що б таке зʼїсти, щоб не хвилюватись?

Стрес є невід'ємною частиною нашого життя. Він може виникати з різних причин: події в країні й світі, робота, навчання, сімейні зобов'язання, фінансові турботи та інші фактори, що викликають напругу в нашому житті.

Однак, відомо, що харчування може впливати на наше самопочуття та здатне зменшувати вплив стресу на життя.

Зберігайте декілька порад від нас, які продукти варто обирати, щоб боротись зі стресом та покращити самопочуття.

- Яйця. У них міститься багато поживних речовин, таких, як вітаміни, мінерали та амінокислоти, а особливо вітамін В4 під назвою холін.

- Жирна риба, яка багата на насичені жирні кислоти омега-3.

- Ягоди (малина, полуниця, смородина тощо). Вони містять багато корисних мікроелементів та вітамінів, а головне - антиоксиданти.

- Чай з ромашки. Він не лише заспокоює нервову систему, а й покращує роботу інших органів, особливо шлунково-кишкового тракту, який зазвичай найбільше страждає від стресів. Якщо ви не полюбляєте ромашку, то рекомендуємо просто вживати теплий чай (чорний, зелений, травʼяний), він заспокоює нервову систему та дає почуття затишку й комфорту.

- Чорний шоколад. Саме такі ласощі допомагають боротись зі стресом, завдяки речовині фенілетиламіну, яка може викликати в людини відчуття ейфорії.

- Горішки. В них сконцентрована велика кількість вітамінів необхідних організму, зокрема: цинк, магній та вітаміни групи В.

- Часник стоїть на варті не лише вашого імунітету, а й спокою. Адже він містить антиоксиданти.

- Зелені листкові овочі, бобові в яких є великий вміст магнію. Саме магній бере участь в більшості процесів організму повʼязаних з роботою нервової системи та формуванням стійкості до стресу.

- Петрушка - це обовʼязкова складова протистресової дієти. Вона багата на каротиноїди, флавоноїди та фітонциди, які мають потужні антиоксидантні властивості та сприяють зменшенню запалення, що часто зустрічається у людей із хронічним стресом.

- Цитрусові та полуниця, що багаті на вітамін С. Окрім захисту імунітету, він працює над зниженням рівня гормону стресу.

- Продукти багаті на клітковину допомагають збалансувати рівень цукру в крові та попередити стрибки інсуліну. Вживайте гречку, коричневий рис, зелений горошок, насіння льону, кунжут, капусту, броколі тощо.

Памʼятайте їжа може допомогти знизити стрес, але й також підсилити його. Найбільшими провокаторами стресу є цукор та рафіновані вуглеводи, кофеїн й смажені страви.

Бережіть себе, особливо в цей непростий час.