Рекомендації з коригування раціону у холодну пору року.
Всі ми знаємо відому істину, що харчування впливає на фізичне та емоційне самопочуття. Саме тому в зимову пору року наш організм потребує більше корисної їжі, яка надає нам сил та енергії, а також вітамінів. Це спричинене тим, що під час холоду він тратить багато енергії для збереження терморегуляції тіла.
Кілька правил від нас, яких варто дотримуватись у зимовий період
Правило 1:
Харчування має бути збалансованим та корисним. В зимовий період не бажано сідати на дієти. Важливо включати різноманітні продукти, які забезпечать ваш організм білками, жирами, вуглеводами, вітамінами та мінералами.
Правило 2:
Їжте регулярно та повноцінно. Не пропускайте прийоми їжі.
Правило 3:
Якщо ви часто відчуваєте змерзання, відсутність сил, бажано збільшити вживання калорій, щоб надати організму достатню кількість енергії для зігрівання.
Правило 4:
Включайте у раціон більше теплих страв, таких як супи, гарячі напої. Використовуйте спеції та прянощі.
Правило 5:
Зимовий період часто супроводжується вірусними захворюваннями. Додайте до раціону продукти, багаті антиоксидантами, наприклад фрукти, овочі та ягоди, для підтримки імунітету.
Правило 6:
Зимою може бути менше можливостей для вироблення вітаміну D з сонячної енергії. Додайте у раціон продукти багаті на його вміст: яйця, рибу та молочні продукти. Рекомендуємо вживати вітамін Д3 в профілактичних дозах, а ще краще - визначити його рівень лабораторно й узгодити дозу з лікарем для корекції гіповітамінозу.
Правило 7:
Не забувайте про воду. Хоча зимою ви рідше відчуваєте спрагу, але поновлювати водний баланс організму потрібно навіть у холодний період.
Якщо у вас є хронічні захворювання, які потребують коригування режиму харчування, зверніться до свого сімейного лікаря й разом із ним обговоріть план харчування.