Центр громадського здоровʼя України повідомив: « протягом минулого місяця в Україні зафіксовано 12 випадків з підозрою на ботулізм, з них у 5 людей діагноз підтвердився, ще по 7 випадках очікуються результати досліджень».
Відмічено, що з такими симптомами потрапили до лікарень люди у Миколаєві, Полтаві, Черкащині, Львівщині, Одещині та Тернопільщині. Всі пацієнти на даний час отримують інʼєкції протибутолічної сироватки та необхідну медичну допомогу.
Основна причина випадків зараження ботулізмом є споживання продуктів домашнього виробництва - паштетів, вʼяленої риби та мʼяса.
БОТУЛІЗМ - це дуже важке отруєння, яке небезпечне впливом сильних токсинів на організм людини. Бактерія Clostridium botulinum зʼявляється та розмножується у зіпсованих вʼялених або копчених продуктах. Це можуть бути консерви виготовлені в домашніх умовах без високої термічної обробки, з мʼяса, риби, овочів або грибів, а також вʼялене мʼясо або риба.
Токсин порушує в організмі роботу нервових клітин та блокує сигнал до скорочення мʼязів, що може призвести до паралічу дихання й людина може померти.
Рекомендуємо споживати лише сертифіковану продукцію, виготовлену згідно з санітарними вимогами. А при першій появі симптомів: нудоти, блювання, запаморочення, сухості у роті, труднощів з ковтанням, мʼязової слабкості, погіршення зору, двоїння предметів - негайно звертайтесь до лікаря.