Йод - це важливий мікроелемент, який необхідний для роботи всіх органів і систем людини. Найбільша потреба у ньому є у вашої щитоподібної залози, яка регулює метаболізм. Саме тому, йод необхідний людині протягом усього життя, а його дефіцит призводить до порушень розвитку та обміну речовин, затримка росту у дітей та порушень інтелектуальної активності.
Залежно від віку добова потреба в йоді складає від 90 до 300 мкг (1 мкг = 1 мільйонна частина грама, 10–6 г). Для жінок така норма становить 150–300 мкг, а для чоловіків — до 300 мкг.Для дітей: 0–6 років — 90 мкг, а 6–12 років — 120 мкг.
Через недостатній вміст йоду в ґрунтах регіонів України, мільйони українців щодня відчувають наслідки йододефіциту. Добове споживання йоду для Українців коливається від 40 до 80 мкг. У зоні найбільшого ризику — Західна Україна та Чернігівська область, де споживання йоду найменше. Це спричинене недостатнім вмістом йоду в ґрунтах даних регіонів, які віддалені від моря
Що потрібно їсти?
Перше місце у профілактиці йододефіциту посідає йодована сіль, до складу якої входить йодистий калій. Достатньо щодня вживати разом із їжею 5-6 грамів такої солі.
Важливо: йод легко випаровується, тому йодована сіль вимагає уважного використання:
Термін придатності йодованої солі не перевищує 3 місяці.
Упакування та зберігання такої солі має бути спеціальним. Пакет або ємність мають щільно закриватись та бути не прозорими.
Додавання йодованої солі до страв потрібно після її приготування, адже при високих температурах вона швидко випаровується.
Також для уникнення йододефіциту варто включити до щоденного раціону такі продукти:
білу рибу (минтай, тріску, хек)
морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру, норі)
морську капусту (ламінарію)
овочі (буряк, томати, спаржу, шпинат, редиску, баклажани, часник, щавель, зелену цибулю, редиску, картоплю)
фрукти (банани, апельсини, хурму, дині, лимони, ананаси, фейхоа)
яйця
молоко
яловичину
волоські горіхи
У ВООЗ раніше назвали безпечну дозу йоду – 1 000 мкг на добу. Створити надлишок йоду в організмі досить складно, оскільки 95–98% йоду, що надходить в організм, виводиться із сечею, а 2–5% — через кишківник.